Доскоро Рубен държал вратата на офиса си заключена и през

...
 Доскоро Рубен държал вратата на офиса си заключена и през
Коментари Харесай

Мигрантите, които не се уплашиха от сицилианската мафия

 Доскоро Рубен държал вратата на офиса си заключена и през работно време. Той е от Бангладеш. През 2002 година мъжът отворил офис за парични преводи в чужбина на оживена улица в Палермо. В магазините по Виа Макуеда човек може да си купи всичко - туристически сувенири, обичайните индийски сари, северноафрикански подправки. И тъкмо тук 11 притежатели на магазини се опълчват на мафията - не желаели повече да търпят мълчаливо уличната престъпност и рекета на мафията. С помощта на локалната антимафиотска група „ Addio Pizzo “/ Да кажем довиждане на рекета/ те информирали полицията. През май 2016 година карабинерите арестували девет души, упрекнати в рекет, кражби, палежи и нанасяне на телесни повреди. Сега те са изправени на съд.
Доскоро рекетът бе нещо всекидневно

Рубен споделя, че след арестите към този момент не заключва офиса си, а клиентите към този момент не би трябвало да звънят на вратата. „ По-рано на тази улица бяха осъществени доста грабежи “, споделя той и напомня за времето, когато Емануеле Рубино, наименуван „ Вълкът от Баларо “, е тероризирал целия квартал.

„ Те желаеха пари. Понякога трябваше да заплащам, с цел да държа офиса отворен “, споделя той. Рекетьорите нормално желали 40 до 50 евро на седмица. През 2015 година обаче обстановката се влошила. „ След като един път се пробваха да ме ограбят, държах вратата заключена. Постоянно се навъртаха - бяха групичка от 8 до 10 души. Няколко пъти се опитваха да нахлуят в офиса “, споделя Рубин.

Обратът настава през април 2016 година, откакто Емануеле Рубино измежду бял ден прострелял в главата млад гамбиец, който оживял по знамение. След този случай търговците в квартала решили да работят - алармирали карабинерите, а мафиотите били арестувани. Емануеле Рубино в това време е наказан на 12 години затвор. Петима от неговите съучастници са оправдани по обвиняването в рекет. Един от мафиозите е подложен под домакински арест. Процесът продължава. 

Мулти-култи и мафията

„ За първи път толкоз доста притежатели на магазини с миграционни корени дружно упрекват някого “, споделя Даниеле Маранано от организацията Addio Pizzo. „ Ние постоянно сме призовали хората да не си мълчат, тъй като когато има доста сигнали, рисковете са по-малко “, споделя той.
 Palermo Migranten gegen die Mafia (DW/Y. Gostoli)
Доскоро рекетът е бил нещо напълно обикновено

Дълго време кварталът Баларо е бил бастион на сицилианската мафия Коза Ностра. Междувременно нещата се трансформираха. „ Старата система, когато един мафиотски необут районираше териториите, към този момент не съществува “, споделя кметът на Палермо Леолука Орландо. „ След провалите, които бяха нанесени на мафията през последните години, структурите станаха по-скоро хоризонтални. Сигурно съществуват връзки и с висшето управление, само че остарялата система е отслабена “, споделя той за ДВ.

В отчет на изследователския център за трансгранична престъпност от 2013 година се споделя, че сицилианската мафия печели от незаконната си активност съвсем два пъти по-малко в съпоставяне с неаполитанската мафия Камора. През последните години на сцената излязоха други мощни незаконни групировки, като нигерийската „ Черна секира “. Миналия месец бяха наказани 14 нейни членове, между другото и за връзки с мафията. За първи път италиански съд  упреква в такива престъпления  задгранична незаконна формация.

Културна смяна

„ По-рано държах допустимо минимум пари в касата. Днес към този момент не се опасявам “, споделя Фейсал, който не желае да каже същинското си име. Той е притежател на дребен супермаркет и един от ищците против бандата на Рубино. Повечето от засегнатите притежатели на магазини са пристигнали в Италия от чужбина преди години, само че измежду жертвите на мафията има и по-стари мигранти. Нито един от тях не взе участие в общото обвиняване.
 Palermo Migranten gegen die Mafia (DW/Y. Gostoli)
Даниеле Маранано от Addio Pizzo

„ Много от тях и до през днешния ден заплащат на рекетьорите “, споделя Маранано от Addio Pizzo. От основаването си през 2004 година тази организация се пробва да убеди хората да скъсат с табуто и да приказват за машинациите на мафията. „ Днес стана по-лесно да се приказва. Но по отношение на мащабите на казуса, към момента доста малко хора демонстрират подобен кураж “, добавя Маранано.

 

Addio Pizzo не оказва помощ единствено на предприемачите, станали жертва на рекет, да се обръщат към полицията. Организацията е основала мрежа от 1000 магазина, които се опълчват намерено на рекетьорите. На входните им порти са залепени стикери с надпис „ Addio Pizzo “. И съгласно избора на избран магазин, клиентите също могат да поддържат съпротивата против мафията. „ Полицейската работа е значима. Но до момента в който не се промени публичното мислене, казусът ще продължи да съществува. Докато има и един единствен притежател на магазин, който е подготвен да заплаща, постоянно ще има и някой с протегната ръка “, споделя Маранано.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР